پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۱
تاریخ تشیّع و رمز ماندگاری آن بر تحقیق علمایی چون علامه مجلسی استوار است

حوزه/ آیت الله مهدوی گفت: تجربه دینی و علمی این شخصیت‌ها ثابت می‌کند که علم و پژوهش ارزشمندترین ویژگی‌هایی هستند که می‌توان در زندگی انسانی جستجو کرد، حال وظیفه ماست که این میراث را حفظ کنیم و به نسل‌های آینده منتقل کنیم تا بتوانند از این سرمایه‌های فرهنگی بهره‌برداری کنند.

به گزارش خبرگزاری حوزه از اصفهان، آیت الله سید ابوالحسن مهدوی در مراسم افتتاح نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی حوزه علمیه اصفهان اظهار کرد: کار فکری و تحقیقاتی، به دلیل عدم ملموس بودن آن برای حواس ظاهری، چندان مورد توجه قرار نمی‌گیرد، افرادی که قصد دارند محصول فکری خود را به نمایش بگذارند، ناچار به برگزاری نمایشگاه‌هایی از این دست هستند، حاصل تفکر همین کتاب‌ها و جزوه‌هاست، اما مهم‌تر از آن، ارتقاء تفکر در یک جامعه علمی است که وجود دارد.

وی افزود: کار فکری در دل و ذهن محققان نهفته است و ارزش آن زمانی نمایان می‌شود که محقق به یک وجود ارزشمند تبدیل می‌شود، برهان این است که اگرچه جسم محقق در ظاهر نمایان است، اما در باطن، وجودی پر از ارزش و معرفت دارد، او می‌تواند سبک زندگی انسان‌ها را تغییر دهد، رفتار آن‌ها را به سمت کمال سوق دهد و در نهایت به آبادانی جهان آخرت کمک کند.

عضو خبرگان رهبری تصریح کرد: پژوهشگران غربی ابتدا با ارتقاء دانش خود بر ما پیشی گرفتند، در حالی که کشورها و فرهنگ‌های اسلامی را تحت فشار قرار دادند و جنگ‌های زیادی را به راه انداختند، اما خود در داخل کشورشان، ثبات را حفظ کردند، یکی از دلایل پیشرفت آن‌ها حفظ نجابت ما ایرانی‌ها و کشورهای اسلامی بود؛ ما هرگز میان آن‌ها تفرقه نینداختیم و اموالشان را غارت نکردیم.

وی ادامه داد: دو دهه پیش، وقتی خبرنگار آمریکایی با من مصاحبه می‌کرد، به این نکته اشاره کردم که از نجابت ما ایرانی‌ها این است که هیچ کتابی از آمریکا توسط ایران سرقت نشده، در حالی که عکس این موضوع صحت دارد، کتاب‌های زیادی از تاریخ و فرهنگ ما، به ویژه آثار علامه مجلسی، به سرقت رفته است و اکنون در کتابخانه‌های غربی به قیمت کلانی فروخته می‌شوند، میراث فرهنگی ما در خطر است.

امام جمعه موقت اصفهان گفت: کتاب‌هایی از منابع اصیل اسلامی که دارای ارزش فوق‌العاده‌ای هستند، مورد غفلت قرار گرفته و در دست کسانی است که بی‌اعتنا به اهمیت آن‌ها، آن‌ها را به قیمت نازلی خریداری کرده یا به سرقت برده‌اند، در حالی که آثار علامه مجلسی به عنوان میراث علمی ما، نیاز به حفظ و نگهداری دارد.

وی عنوان کرد: در این میان، تلاش‌های محققانی چون علامه مجلسی قابل تحسین است که برای جمع‌آوری و حفظ این منابع گرانبها از هیچ تلاشی دریغ نکردند، این زحمات نه تنها جلوی از بین رفتن مضامین مهم تاریخی و اسلامی را گرفته است، بلکه نشانگر ارادت و عشق به علم و تحقیق است.

آیت الله مهدوی گفت: تجربه دینی و علمی این شخصیت‌ها ثابت می‌کند که علم و پژوهش ارزشمندترین ویژگی‌هایی هستند که می‌توان در زندگی انسانی جستجو کرد، حال وظیفه ماست که این میراث را حفظ کنیم و به نسل‌های آینده منتقل کنیم تا بتوانند از این سرمایه‌های فرهنگی بهره‌برداری کنند.

وی اذعان داشت: باید بدانیم که علم و پژوهش، اگرچه به سختی به دست می‌آید، اما ارزش آن برای جامعه بشری غیرقابل انکار است و باید با حمایت جدی از پژوهشگران و محققان، شرایط را برای پیشرفت علمی و فکری فراهم کنیم و به این ترتیب به سوی آینده‌ای روشن‌تر حرکت کنیم.

استاد حوزه خاطرنشان کرد: علامه مجلسی، رحمت‌الله‌علیه، تلاش شایانی در جمع‌آوری منابع علمی انجام داد و تمام آنچه در دسترس داشت را در «بهار الأنوار» گردآوری کرد، اما در سه قرن و چهارصد سال گذشته، بسیاری از این کتاب‌ها از دسترس ما خارج شده‌اند، برخی از این منابع به قیمت‌های نازلی خریداری شدند، برخی به سرقت رفتند و برخی دیگر در دست دیگران گم شدند، خدمت عظیم علامه مجلسی واقعاً الهام الهی بود که از انقراض این آثار جلوگیری کرد.

وی تاکید کرد: افزون بر این، برخی افراد نسبت به وجود روایات ضعیف در آثار ایشان حساس شده‌اند، غافل از اینکه علامه به جمع‌آوری و حفظ متون معتبر و باهدف خاص مشغول بوده‌اند؛ زحمات ایشان در نگهداری و جمع‌آوری این روایات، خدمت بزرگی به علم و دین است و ما به روح علامه درود می‌فرستیم.

آیت الله مهدوی بیان کرد: در تاریخ چهارده قرنی ما، به ویژه در دوران غیبت امام زمان، عجل الله تعالی فرجه، تحقیقات ملموسی وجود ندارد، برای توضیح این موضوع، می‌توان گفت که خداوند متعال وحی و آیات را در دل مومنان حفظ می‌کند، همان‌طور که قرآن در سینه‌ها ماندگار است، امام زمان، عجل الله تعالی فرجه، موحودیت کامل قرآن و بطن متون را در خود دارد و مواظب انتقال آن به دیگران است.

وی افزود: آیت‌الله خزعلی گاهی ابراز اندوه می‌کردند که ای کاش در زمان حیات از علمای بزرگ بهره بیشتری می‌بردند و سؤالات خود را از آن‌ها می‌پرسیدند، ایشان تصریح کردند که اگر می‌دانستند، حتی در تمام حوائج روزمره خود، از علم آن بزرگواران استفاده می‌کردند.

عضو خبرگان رهبری گفت: این پژوهشگران بزرگ، مانند علامه مجلسی، الهاماتی از سوی خداوند دریافت کرده و در جمع‌آوری دانش و حفظ آن کوشیده‌اند، این خدمات بایستی مورد توجه و احترام قرار گیرد، در کتابخانه‌ها چندین کتاب خطی باقی‌مانده‌اند که ارزش والایی دارند، اما نسبت به آن‌ها کم‌توجهی شده است.

وی یادآور شد: اکنون زمان آن است که نسبت به این مسائل به‌ویژه در دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه توجه بیشتری داشته باشیم و از تحقیقات و پژوهش‌ها به صورت به‌خوبی حمایت کنیم و در این راستا، باید به افرادی که در حال فعالیت‌های فکری و پژوهشی هستند، کمک مالی و معنوی کنیم و دغدغه‌های آن‌ها را کاهش دهیم.

استاد حوزه تصریح کرد: جامعه المصطفی با وجود فعالیّت‌های بین‌المللی، در این زمینه باید بیش از پیش تقویت شود، لازم است که همواره به یاد داشته باشیم که علم و پژوهش، باید در سطوح مختلف مورد حمایت قرار گیرد تا بسترهای لازم برای پیشرفت فراهم آید.

وی عنوان کرد: این تحقیق‌ها و آثار نمی‌توانند در بوته فراموشی فرو روند؛ بلکه باید به نسل‌های آینده منتقل شوند تا این میراث ارزشمند همچنان حفظ شود.

آیت الله مهدوی متذکر شد: علامه مجلسی، رحمت‌الله‌علیه، یکی از شخصیت‌های برجسته علمی و مذهبی تاریخ تشیع است که تمام تلاش خود را برای جمع‌آوری و حفظ منابع اسلامی در «بحار الأنوار» به کار گرفت، او با شناسایی و گردآوری حدیث‌ها و متون اصیل، در مدت زندگی‌اش سعی کرد تا از انقراض و فراموشی آن‌ها جلوگیری کند.

وی اذعان کرد: در نهایت، باید به این نکته توجه داشت که علم و پژوهش نیازمند حمایت و مراقبت جدی است، با حمایت از پژوهشگران و ایجاد زیرساخت‌های مناسب، می‌توانیم این گنجینه‌های فرهنگی و علمی را حفظ کنیم و در توسعه و پیشرفت علم و دانش سهیم شویم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha